La necessitat de digitalitzar les escoles
El coronavirus, com no, també ha afectat el sector educatiu. Des del 13 de març, moltes escoles han tingut que reinventar-se per fer front a una realitat complicada, la de digitalitzar l’escola i per primer cop, impartir els continguts de manera 100% telemàtica. Les queixes per part dels estudiants (i els seus pares), no han cessat, ja que les institucions educatives en la seva majoria han apostat per solucions que no han agradat als joves.
És cert que a partir del setembre en principi els estudiants tornaran a les aules (si els rebrots ho respecten) però per allò, hi ha una necessitat latent de digitalitzar l’escola. Les institucions educatives fins ara no havien apostat firmament per la digitalització, però tal com deia José Luis Castro (president de la Fundació Educativa Franciscanes de Montpeller), degut al Covid-19, “s’ha passat d’una educació 3.0, a una 5.0 o 6.0”.
El procés de digitalització de les escoles ha d’estar basat en sis pilars (tal com analitza un estudi de Telefónica Empreses): una bona connexió per institucions i domicilis per facilitar l’e-learning, dispositius i suport tecnològic per solucionar problemes, contingut digital de qualitat, ciberseguretat per que l’ensenyament sigui en un entorn segur pels menors d’edat i formació per la correcta implementació de la tecnologia.
Tots han vist que d’un dia per l’altre, el món pot deixar la seva rutina habitual a estar completament confinat a casa. Però per a que les futures generacions que s’estan formant ara (i les següents) puguin tenir una educació sense perdre qualitat, és important que les escoles donin un pas de valent per la digitalització, i que aquesta aposta sigui a llarg termini (no només durant la època en la que convisquem amb el coronavirus).