Hospitals intel·ligents: el futur de la salut digital global
La dècada vinent serà un dels desafiaments sense precedents per a la indústria de la salut mundial. A més de les amenaces emergents com la pandèmia de COVID-19, la població mundial no sols està augmentant, sinó que també està envellint. Per al 2030, el món albergarà a més de 8.500 milions de persones. Per a 2050, el nombre de persones majors de 60 anys s’haurà duplicat en comparació amb 2015.
“A mesura que es milloren els estils de vida més saludables mitjançant millores significatives en l’atenció mèdica, vivim més temps. Si bé aquest és un avanç positiu, presenta desafiaments”, escriu l’equip darrere de l’informe de Siemens: L’era de l’hospital intel·ligent. Però, quins són els desafiaments més aclaparadors que enfronta el sector de la salut global i com proposen els líders de la indústria Siemens, McKinsey i Accenture que la innovació, les tecnologies digitals i l’auge de l’hospital intel·ligent poden enfrontar-los?
Hospitals intel·ligents i hospital 4.0
“L’habilitació tecnològica, la digitalització i l’automatització estan afectant les indústries d’avui de manera profunda”, escriuen Bo Chen, Axel Baur, Marek Stepniak i Jin Wang, analistes i autors de l’informe de McKinsey, Finding the Future of Care Provision: The Role of Smart Hospitals, “La prestació de serveis de salut no és una excepció”. Atès que els efectes transformadors de la Indústria 4.0 porten transformació digital i tecnologies noves i innovadores a tots els sectors, la indústria de la salut no és una excepció. Un dels efectes més pronunciats d’aquesta transformació digital global és l’augment de la infraestructura “intel·ligent”, diu McKinsey, un desenvolupament que ja està afectant desenes de milers de ciutats, oficines i llars a tot el món.
La infraestructura intel·ligent fa un ús extensiu de tecnologies emergents com a intel·ligència artificial (IA), Big Data i Internet of Things (IoT) per a crear espais més integrats i eficients que s’adaptin millor a les necessitats dels seus usuaris i ocupants. Això no és diferent en l’espai de la salut. De fet, McKinsey afirma que els hospitals intel·ligents no sols s’estan utilitzant per a millorar la prestació d’atenció dins de l’edifici, sinó també per a connectar-se i contribuir a l’ecosistema més ampli de prestació d’atenció mèdica.
Segons McKinsey, s’estan integrant una sèrie de noves tecnologies als hospitals i la prestació d’atenció mèdica, que inclouen:
– Intel·ligència artificial
– Robòtica
– Medicina de precisió
– Impressió 3d
– Realitat virtual i augmentada
– Genòmica
– Telemedicina
La implementació d’aquestes i altres tecnologies digitals, diu McKinsey, podria ajudar a aconseguir estalvis de costos de més del 10% de la despesa sanitària nacional anual total per a la majoria dels països de l’OCDE. Per a evidenciar encara més l’escala potencial del mercat, s’observa que el finançament de capital de risc per a solucions de salut digital ha augmentat d’u$s 1.000 milions en 2011 a més d’u$s 8.000 milions en 2018.
“Per a molts, el terme ‘intel·ligent’ evoca imatges d’aplicacions, però l’hospital intel·ligent és molt més que això. És un entorn de recuperació on la creixent digitalització de l’edifici significa que la tecnologia funciona a la perfecció per a oferir beneficis a les persones que es connecten a ell”, escriu l’informe de Siemens. “En un hospital intel·ligent, l’atenció se centra en els sistemes digitals i el potencial que ofereixen a l’edifici en si per a convertir-se efectivament en un membre de l’equip”.
Aquests sistemes digitals poden significar qualsevol cosa, des de control climàtic fins a seguiment d’actius i gestió del flux de pacients. Mitjançant l’ús de noves i poderoses tecnologies com a bessons digitals i anàlisis de dades, els administradors d’hospitals poden comprendre millor les necessitats tant dels pacients com del personal per a crear una experiència més fluida i estàndards d’atenció més alts.
Com construir un hospital intel·ligent
Segons Siemens, l’usuari s’enfronta a un hospital intel·ligent reeixit. En identificar i definir els requisits de l’operació, els administradors poden seleccionar les tecnologies que millor satisfacin aquestes necessitats. “Si bé es reconeix el paper de la tecnologia, és vital que es consideri primer a les persones que interactuaran amb ella”. Abordar el disseny d’hospitals intel·ligents a partir d’un vector de tecnologia primer, adverteix Siemens, és un error que pot conduir a operacions ineficients que, en última instància, obstaculitzen l’atenció al pacient. “Amb massa freqüència, l’atenció se centra en la tecnologia en si mateixa en lloc del que aquesta tecnologia pot fer per les persones que treballen amb ella i es veuen afectades per ella”.
En segon lloc, reunir les dades a través de la integració de sistemes és el cor de l’hospital intel·ligent. Un hospital intel·ligent és una simfonia de sistemes complexos i poderosos que treballen junts en harmonia. Segons Siemens, la integració “comença en el nivell de l’habitació, on diferents sistemes com a il·luminació, control de clima i ombreig es combinen en una infraestructura (automatització total de l’habitació)”. La flexibilitat i l’escalabilitat són fonamentals per a la implementació reeixida d’aquest pas. Els models de hub i ràdios estan guanyant popularitat entre la nova generació de projectes d’hospitals intel·ligents, que normalment comprenen una instal·lació central i diverses operacions satel·litàries especialitzades més petites.
Un futur desafiador
Fins i tot a mesura que les nostres instal·lacions d’atenció mèdica es tornen més capaces de monitorar la salut del pacient i supervisar l’atenció del pacient a major escala, el món està llançant desafiaments sense precedents als peus del sector de la salut. Segons la recerca de Siemens, McKinsey i Accenture, aquests són els dos majors desafiaments que enfronta actualment la comunitat d’atenció mèdica global i com els hospitals intel·ligents i la tecnologia innovadora poden ajudar a superar-los:
-L’escassetat global d’habilitats
Segons les dades publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la indústria de la salut mundial pot esperar enfrontar una escassetat d’habilitats en la magnitud de més de 18 milions de professionals de la salut en la dècada vinent. Combinat amb l’escassetat de personal existent i l’entorn d’alta pressió creat per les llargues hores, “simplement augmentar la càrrega de treball del personal mèdic per a adaptar-se a la creixent demanda de serveis d’atenció mèdica no és una opció sostenible”, assenyala Siemens.
La capacitat dels hospitals intel·ligents per a optimitzar els fluxos de treball i gestionar millor la salut de la població de pacients serà una eina fonamental en l’esforç per satisfer les creixents demandes de la indústria, al mateix temps que es compensa l’escassetat de personal. Un nou informe de Accenture, escrit per Anthony Romito i Gayle Sirard, assenyala que la tecnologia d’avantguarda com la IA serà fonamental per a equipar adequadament els hospitals intel·ligents per a enfrontar aquest desafiament. “La IA generarà nous coneixements, crearà noves eficiències i aconseguirà millors resultats econòmics i per als pacients”, segons l’informe, The Race to Reinvent Healthcare.
Segons els informes, la capacitat de la IA per a millorar els fluxos de treball clínics ajudarà a “minimitzar les tasques administratives, reduir els temps d’espera i maximitzar el temps que un proveïdor té amb els pacients en el punt d’atenció”. Això serà particularment eficaç a Europa, on la proporció de metges generals (GP) per personal mèdic especialitzat està desequilibrada. Segons l’OMS, la majoria dels metges a Europa són especialistes: “la relació d’especialista per metge de capçalera és d’1 a 3,2, una relació que ha estat constant durant l’última dècada. La combinació adequada d’habilitats dels treballadors de la salut és indispensable per a una prestació d’atenció mèdica eficaç i eficient”.
L’ús de la tecnologia d’optimització del flux de treball clínic impulsada per la intel·ligència artificial alliberarà valuosos recursos de metges de capçalera, la qual cosa permetrà que els pacients siguin dirigits a especialistes de forma més eficaç.
– L’amenaça de la pandèmia
El món canviarà com a resultat de la propagació del COVID-19 o ‘Coronavirus’. En temps en els quals les epidèmies amenacen milions de vides, així com el manteniment de centenars de milions més, la capacitat dels hospitals per a brindar suport sanitari a tota la població és crucial.
Ja en aquesta crisi actual, la capacitat dels hospitals intel·ligents d’utilitzar tecnologia d’avantguarda per a recopilar dades de manera efectiva i segura ja està demostrant una gran ajuda per als professionals de la salut. En Wuhan, l’epicentre original del brot, la robòtica d’avantguarda ja s’ha implementat per a millorar l’atenció al pacient, així com per a brindar alleujament als treballadors de la salut humans exhaustos. Durant diversos dies, l’hospital va estar completament integrat per robots de la startup de Pequín CloudMinds Technology, recolzada per Softbank.
Segons un informe de CNet, “els dispositius de mesurament de temperatura amb tecnologia 5G van assenyalar als pacients que mostraven símptomes de febre. Altres robots, alguns hominoides i uns altres del seu tipus bàsic i quadrat, treballaven les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, mesurant la freqüència cardíaca i els nivells d’oxigen en la sang a través de polseres i anells intel·ligents que usaven els pacients. Els bots van lliurar medicaments, van patrullar i van netejar les àrees infectades, van guiar als pacients en exercicis i fins i tot van realitzar balls robòtics per a entretenir als avorrits pacients en quarantena”.
La capacitat de la tecnologia per a crear distància entre els pacients potencialment infectats i els professionals de la salut és una eina poderosa per a mantenir l’eficàcia del personal de l’hospital. L’aplicació de tecnologia com IoT per a crear el que Siemens descriu com un “entorn de recuperació” també està resultant vital per als esforços globals. “L’estrès té un impacte negatiu en el sistema immunològic i en el procés de curació del pacient, per la qual cosa és essencial trobar maneres de reduir els nivells d’estrès i millorar la comoditat del pacient”, conclou l’informe. “Els pacients volen estar en contacte amb familiars i amics i volen tenir accés a sistemes d’entreteniment. El control de l’habitació es pot proporcionar als telèfons intel·ligents / tauletes del pacient o els proporcionats per l’hospital. També és possible oferir aquest control a través de terminals de pacients o integrar-lo amb un sistema controlat per veu com Alexa”.
Emergències globals com la pandèmia COVID-19 exerceixen una intensa pressió sobre la nostra comunitat d’atenció mèdica. No obstant això, la innovació hospitalària intel·ligent és un dels factors de suport crítics que permetrà als actors de la indústria de la salut mundial superar aquesta crisi.
L’era de l’hospital intel·ligent
La dècada vinent presentarà noves oportunitats i tecnologies que creguin valor i milloren dràsticament l’atenció al pacient. En integrar tecnologies d’infraestructura intel·ligent als hospitals, els proveïdors d’atenció mèdica podran augmentar l’eficiència, maximitzar la comoditat del pacient i fer front a les dificultats d’atendre els pacients en un món modern. “Els objectius ambiciosos requereixen noves durant tot el seu recorregut. Això requereix el reconeixement del paper vital que l’edifici, especialment els seus sistemes digitals, pot jugar en el procés. Aquest nou enfocament, en el qual el propi edifici aprèn contínuament i s’adapta a les necessitats en constant canvi dels seus usuaris, està anunciant una nova era de l’hospital intel·ligent”.
FONT: HealthCare Global
Analitzem el paper de l’hospital intel·ligent, segons les signatures globals Siemens, McKinsey i Accenture.