Food Defense i videovigilància

 

Food Defense és el terme global que defineixen la FDA (Food and Drug Administration), el  USDA (Department of Agriculture) i el DHS  (Department  of Homeland Security) dels Estats Units per unificar les estratègies i mesures destinades a protegir el subministrament d'aliments contra actes intencionats de contaminació o alteració per agents biològics, químics, físics o ràdio-actius. Aquestes  actuacions  il·legals tindrien efectes tòxics sobre els consumidors o provocarien situacions de pànic, afegit al fet que despertarien una desconfiança irreversible perjudicant seriosament la imatge de les empreses o sectors afectats.

 

Aplicació dins la Unió Europea

A Europa coexisteixen dos grans grups distribuïdors alimentaris amb normes pròpies de certificació: L'IFS (International Food Standard, entitat que sorgeix per iniciativa de distribuïdors alimentaris de l' Europa continental) i la BRC (British Retail Consortium, organització promoguda per distribuïdors  alimentaris  britànics).  Amdós grups estableixen un seguit de  normes  tècniques  sobre  seguretat alimentària que han de ser acomplertes des de l'elaboració de la matèria primera i fins que el producte arriba al consumidor final.

IFS (International Food Standard)

L'IFS ha bastit una norma de caràcter internacional que recull criteris d' acreditació  basats  en  la  norma  EN  45011 de certificació de producte.

Aquesta norma s'ha desenvolupat per a tota classe de distribuïdor, independentment del tamany i caràcter de l'empresa, i també per a les companyies dedicades a la venda a l'engròs o aquelles amb activitats similars com, per exemple,  el cash and carry. Tota empresa ha de garantir la seguretat de la marca en tots i cadascun dels productes que vénen. L' IFS faculta per complir amb tots els requisits de seguretat jurídica i facilita les normes comunes i

transparents per a tots els proveïdors afectats. Tanmateix, ofereix una resposta concreta i ferma que cobreix les especificacions de màxima seguretat exigida pels clients. L'IFS nodreix tota la reglamentació derivada dels criteris d'auditoria internacionalment acceptats amb l'objectiu d'incrementar, en tot moment I circumstància, la seguretat dels consumidors.

L'any 2012, l'IFS va desenvolupar conjuntament amb distribuïdors, fabricants i consumidors, els requisits de l' IFS FOOD v.6, revisant de dalt a baix el referencial i incloent com a obligatori el capítol Food Defense.

Food Defense

A la seva versió anterior, aquesta norma oferia tretze requisits  amb caràcter opcional  i vinculats  al  Food  Defense,  l'obligatorietat dels quals s'estableix actualment en vuit. Inicialment, l' aplicació  d'aquesta normativa es va concebre per a empreses que exportaven a EE.UU. Des del juliol de 2014, però, totes les grans empreses de distribució europees exigeixen als seus proveïdors el seu compliment.

BRC (British Retail Consortium)

La norma BRC és una regulació establerta per l' Associació de Minoristes Britànics que agrupa les principals associacions comercials del Regne Unit. Vetlla pels interessos del comerç al detall i supervisa que la indústria alimentària compleixi els seus requisits. Representa, aproximadament, el 90% dels comerços minoristes a les Illes Britàniques i aglutina petits comerços, grans cadenes comercials i supermercats especialitzats. La immensa majoria de les empreses que exporten al Regne Unit han de respectar la Norma BRC, incloent les que abasteixen els punts de venda amb marques blanques.

Per què Food Defense?

Els Plans Food Defense són imprescindibles per als Productors del sector alimentari que abasteixen de  marques blanques a les grans superfícies, i també per  a les companyies que exporten a Europa (Norma  IFS), Regne Unit (BRC) o EE.UU. (Norma FDA).

Encara que el concepte Food Defense tingui el seu origen als Estats Units s'ha estès a d'altres països arran de la seva inclusió obligatòria dins normes de seguretat alimentària de prestigi internacional com l’IFS. L'empresa agroalimentària que implanti un pla Food Defense adient estarà preparada per donar resposta al creixent nombre de clients que la exigeixen als seus proveïdors i, tanmateix, potenciarà la seva imatge i la seva posició en el mercat, afegint valor als seus productes i fent palès el seu ferm compromís amb la protecció del consumidor.

 

Enetelecom ofereix als seus clients la seva experiència com a consultora integral independent per ajudar-los a implantar les polítiques Food Defense. El nostre assessorament ressol la definició, implantació i actualizació dels sistemes existents de Gestió de Qualitat i Seguretat Alimentària mitjançant l'execució d'auditories, revisions i plans de control de totes les àrees de l'empresa implicades.

Les nostres solucions en videovigilància de processos productius poden ajudar-vos.